Nigel Mansell: Biografie, Creativiteit, Carrière, Persoonlijk Leven

Inhoudsopgave:

De Engelse coureur Nigel Mansell is de enige atleet die twee kampioenschapstitels heeft gewonnen: Formule 1 (1992) en CART World Series (1993).

Nigel Mansell: biografie, creativiteit, carrière, persoonlijk leven

vroege jaren

Nigel Mansell werd in 1953 geboren in Upton-on-Severn, in het westen van Engeland. Hij bracht zijn jeugd en jeugd door in Birmingham. Het hoofd van het gezin, Joyce, en zijn vrouw, Erica, vonden het niet erg toen hun zevenjarige voor het eerst achter het stuur kroop. Toen hij eenmaal de overwinning van de Schotse racer Jim Clark zag, besloot de jongen dezelfde resultaten te behalen.

Beeld
Beeld

Het begin van de weg

Nigel begon zijn sportcarrière laat en uitsluitend met zijn eigen geld. Nadat hij goede resultaten had behaald in het karten, stapte hij in de Formule Ford. De 23-jarige won 6 van de 9 races, waaronder zijn debuutrace in Mallory Park. In het nieuwe seizoen behaalde hij 33 overwinningen in 42 competities.

1977 bracht de atleet veel geluk - het kampioenschap van de Britse "Formula Ford". In hetzelfde jaar brak hij echter tijdens de kwalificatieraces bijna zijn nek. Artsen voorspelden tijdelijke verlamming en een afscheid van de sport. In tegenstelling tot alle voorspellingen ontsnapte de racer uit het ziekenhuis en keerde terug naar de training. Hij zou zijn droom niet opgeven, want vóór het ongeluk gaf de atleet een prestigieuze baan in de ruimtevaart op. Na als 4e te zijn geëindigd op Silverstone, besloot Mansell dat het tijd was om naar een hoger podium te gaan.

Beeld
Beeld

"Formule-3"

In dit soort wedstrijden trad Nigel op in 1978-79. Het debuutseizoen bracht hem de 2e plaats in het klassement. Maar de auto was niet bestand tegen de concurrentie, dus de deal met "Unipart" moest worden geannuleerd. Het nieuwe seizoen bracht hem een 8e plaats en een nieuwe blessure, dit keer met gebroken wervels. De rijstijl en doelgerichtheid van de bestuurder trokken echter de aandacht van de eigenaar van "Lotus", hem werd aangeboden om een testrijder te halen voor deelname aan "Formule 1", waarmee hij uitstekend omging.

Beeld
Beeld

"Lotus"

In 1980 trad Mansell toe tot het Lotus-team. De indruk die hij maakte op het hoofd van het bedrijf, Colin Chapman, was genoeg om toestemming te krijgen om zijn debuut te maken tijdens de Grand Prix van Oostenrijk achter het stuur van een experimentele auto. Tijdens de wedstrijd ontstond er brand door een brandstoflek. De renner liep brandwonden op, maar behield zijn plaats in het team.

De volgende 4 jaar waren niet gemakkelijk voor de chauffeur. De Lotus-auto's verschilden niet in betrouwbaarheid, van de 59 starts kwamen ze slechts 24 keer over de finish. In deze periode was het beste resultaat van de atleet de bronzen medaille van de Formule 1. Het salaris van de Engelse atleet was 50 duizend pond per jaar, hij ontving 10 duizend voor elke race en Chapman betaalde hetzelfde bedrag voor het risico. Zo'n contract maakte Nigel miljonair. Tijdens deze periode kwam hij heel dicht bij de eigenaar van "Lotus", de atleet ervoer zijn voortijdige vertrek als een persoonlijk verlies. Daarna verslechterden de relaties met het bedrijf, de nieuwe leider respecteerde de rijder niet, maar bleef hem in het team houden.

Tijdens een race in Monaco in 1984 verraste hij velen toen hij beroemde rivalen inhaalde. Maar op een gladde baan verloor hij verder de controle en trok zich terug. Bij de Grand Prix in Dallas verloor de Engelsman vlak bij de finish het bewustzijn, het abnormaal warme weer werd de oorzaak van de malaise. Nigel verloor zijn plaats in het team, maar van de 2 nieuwe aanbiedingen van "Arrows" en "Williams" accepteerde de laatste.

Beeld
Beeld

Williams

In 1985 trad Mansell toe tot het Williams-team. Zijn partner was Keke Rosberg, die door Nigel als de beste in de geschiedenis van de autosport werd beschouwd. De atleet ontving het nummer Red 5, dat zijn mascotte werd. Honda-motoren gaven vertrouwen, de atleet won de 2e plaats in de Belgische Grand Prix. De overwinning in Afrika bezorgde de beroemde vlieger een welverdiende faam. Een aantal nieuwe overwinningen hebben hem tot de rang van potentiële Formule 1-sterren verheven. Alleen een absurd ongeluk verhinderde de Engelsman in 1986 de kampioenstitel te winnen en BBC Sports riep de renner uit tot persoon van het jaar.

1987 bracht niet alleen 6 overwinningen, maar ook een grote fout bij de Italiaanse Grand Prix. Ten tijde van het ongeval op de Japanse baan blesseerde de atleet zijn rug. Het nieuwe seizoen bracht hem niets dan tegenslagen. Na 14 races klom hij nooit op het podium.

Beeld
Beeld

Ferrari

Nigels optreden als lid van het Ferrari-team werd een nieuwe fase in zijn sportbiografie. Enzo Ferrarri nodigde de coureur persoonlijk uit en overhandigde hem de racewagen. Daarnaast was de auto voorzien van een elektronische versnellingsbak, maar had ernstige problemen met de versnellingsbak. Technische onvolkomenheden leidden ertoe dat de renner werd gediskwalificeerd voor wedstrijden in Canada en Portugal. Door mislukkingen was de atleet klaar om de sport te verlaten, alleen een contract met Williams stelde de Engelsman in staat zijn weg naar de overwinning voort te zetten.

1991-1992 jaar

De herovereenkomst met Williams bleek succesvoller dan de vorige. Met de bijgewerkte versnellingsbak kon de atleet aerobatics van races demonstreren, overwinningen volgden elkaar op. Echter, na het opsommen van de resultaten van het jaar, bleek Nigel de tweede in het klassement te zijn.

Hij startte 1992 als zegevierend, maar een noot die een stap verwijderd van de finish vloog, gooide de renner terug. Na het wisselen van wielen liet hij een recordtijd zien en werd hij eerder dan gepland kampioen van de Formule 1.

Verdere kampioenscarrière

In 1993 verliet Mansell het team om zich aan te sluiten bij de Amerikaanse CART-serie. Al tijdens de eerste race werd de nieuwkomer de beste. Een aantal mislukte starts compenseerde nieuwe overwinningen. Nigel werd de enige coureur die tegelijkertijd zowel de Formule 1 als de CART won.

In 1994 keerde de Engelsman terug in de Formule 1 en behaalde een aantal overwinningen, wat hem een aardig bedrag opleverde.

In 1998 won de atleet met een Ford Mondeo de kampioenstitel in het wegracen in Groot-Brittannië.

Priveleven

Toen hij nog student was, ontmoette Nigel Rosanna. Na hun afstuderen in 1975, trouwden de geliefden. Hun zonen Leo en Greg legden zich toe op het racen, hun dochter Chloe werd opgeleid als ontwerper.

Tegenwoordig woont de beroemde atleet op een eiland in het Engelse Kanaal. Nog niet zo lang geleden kocht hij een jacht, dat hij de gelukkige naam "Red 5" gaf.