Evgeny Stalev: Biografie, Creativiteit, Carrière, Persoonlijk Leven

Evgeny Stalev is een Sovjet- en Russische biljarter. De internationale sportmeester is achtvoudig wereldkampioen Russisch biljart.

Evgeny Stalev: biografie, creativiteit, carrière, persoonlijk leven

De naam Evgeny Evgenievich Stalev is niet alleen bekend bij biljartspelers. Een luide achternaam is ook bekend bij degenen die nog nooit een keu in hun handen hebben gehouden. Iedereen is het erover eens dat de atleet een extraklas meester is, een echte pro en onbetwist talent.

Het begin van het pad naar overwinningen

De biografie van de kampioen begon in 1979. De jongen werd op 19 mei geboren in Lytkarino bij Moskou. Het gezin heeft ook een kind, de oudere broer van de toekomstige beroemdheid Maxim.

Het hoofd van het gezin wekte al op jonge leeftijd interesse in sport bij kinderen. Zelf speelde hij in het basketbalteam van de stad. Vanaf de leeftijd van vier jaar gingen de broers joggen met hun ouders. Toen begon een gezonde rivaliteit tussen Zhenya en Max. De wens om het einde te bereiken werd ondersteund door volwassenen, zelfs in computergames, die niet alleen probeerden interessante jonge spelers te vinden, maar ook hun intellect te ontwikkelen.

In 1988 werd de eerste biljartzaal in de stad geopend in het plaatselijke sportcomplex "Kristall". Stalev Sr. bracht er vaak tijd door na de training. Meer dan eens nam hij beide zonen mee. Hij speelde met de oudste en de jongere keek naar hun acties.

Twee jaar later opende de vader van de Stalevs zijn biljartkamer in Lytkarino. Ze begon te werken in het pand van de voormalige kleedkamer van de kinderschaatsbaan. Zhenya bracht al zijn vrije tijd door met spelen. Met de deelname van zijn vader werd een regionale biljartfederatie opgericht.

Competities voor het regionale kampioenschap werden eerst gehouden in Lytkarino, daarna in andere steden. De favoriet was het Stalev-familieteam. Ze won de titel van de sterkste in de regio Moskou. Het hoofd bezocht de clubs van de hoofdstad, speelde met beroemde spelers, keek naar hun tactieken. De kenners die het spel van de jongens zagen, werden eerst toegelaten tot de sectie van Maxim, daarna was het de beurt aan Evgeny.

Succes

Na de opening van de Pyramid-club verhuisde Stalev Sr. er naar toe om als marker te werken. Kinderen kregen de kans om gratis te trainen aan de beste tafels van het land. Na de eerste indrukwekkende successen werd besloten om volledig over te stappen op de biljartsport.

In 1991 werden voor het eerst in Leningrad wedstrijden gehouden voor het Europees kampioenschap zwembad. Het spel was zelfs voor eerbiedwaardige binnenlandse spelers onbekend. De twaalfjarige Zhenya nam deel aan het toernooi en won vol vertrouwen de eerste plaats.

Het volgende jaar, bij de open beker in het zwembad tussen de GOS-landen "9" in St. Petersburg, versloeg Stalev Jr. de sterkste in de USSR Yuri Sosnin, en zijn broer versloeg vol vertrouwen de legendarische Ashot Potikyan. Zhenya won met een score van 11: 8 en werd de jongste professional onder de poolisten in het post-Sovjetgebied.

Vanaf nu kozen de broers alleen voor Russisch biljart. Mijn vader riskeerde zijn aandacht op het Amerikaanse zwembad te richten. Kinderen leerden snel de fijne kneepjes van het "overzeese" spel. De specialisten waren sceptisch over de herschikking van prioriteiten. De voorspellingen waren erg somber. Ondanks hen gingen de Stalevs echter naar Praag. Maxim behoorde tot de eerste 16 spelers ter wereld op het EuroTournament, de resultaten van Evgeny waren veel bescheidener.

In 1995 en 1996 bezette hij al de hoogste trede van het podium na het kampioenschap in Polen, nam hij deel aan Europese kampioenschappen en toernooien. De tiener liet uitstekende resultaten zien op binnenlandse wedstrijden en het wereldkampioenschap Russisch biljart. Op 17-jarige leeftijd werd Evgeny automatisch erkend als de absolute kampioen: hij won alle kampioenschappen van het land.

Nieuwe toppen

De Russische Federatie steunde het initiatief om Russisch biljart te beoefenen, waarbij de oudere broer de kampioen van het land werd. De jongste daarentegen won in 1996 binnen een maand vijf toernooien in Polen. In de finale van "American" in Moskou verloor Zhenya in de finale van zijn oudere broer. Volgens de versie van de International Association of Luzniy Billiards in Pyramid and Carolina, werd Stalev Jr. echter de eerste ter wereld in de "Russische piramide".

In Krasnodar won Yevgeny de strijd om het absolute wereldkampioenschap in Russisch biljarten in triatlon. Hij won ook het nationale kampioenschap in de Russische piramidecompetitie. Op het MALBPK-kampioenschap was Stalev de tweede en won de titel van de absolute kampioen van Rusland in de hoofdstad. In 1997 herbevestigde de jonge atleet de titel van kampioen van Polen.

Er was geen competitie voor de broers vanwege het ontbreken van poolcompetities in Rusland. De "Amerikaanse" Zhenya verloor echter van Viktor Kirilenko uit Ufa in de finale van het nationale kampioenschap. Het verlies werd een goede stimulans om naar nieuwe hoogten te streven.

Stalev nam als eerste deel aan het Moscow Pyramid World Championship, het Open Eventing Championship. Hij won in 1998 drie wereldkampioenschappen in alle soorten Russisch biljart en werd in 1998 de absolute wereldkampioen.

De atleet won ook overwinningen in niet-officiële wedstrijden. In het wereldkampioenschap gehouden onder de clubteams als onderdeel van het familieteam, stapte Evgeny opnieuw op de hoogste trede van het podium.

Sport en gezin

Na het winnen van de kwalificatie voor het WK in Chicago. Een maandlange tournee door de Verenigde Staten begon. Tijdens de reis speelde Stalev in tien toernooien met wereldsterren. Zijn partners waren Corey Duel, Kim Davenport, Leonardo Andam, Jimmy Vetch. In Amerika liep Stalev Jr. een maand stage en verbeterde hij zijn vaardigheden in het spelen van Amerikaans pool.

Evgeny's overwinning in de Eurotour in poule gehouden in Spanje werd een ware sensatie. Binnen één dag versloeg de biljarter vier meervoudige Europese kampioenen. In 1999 verdedigden de Stalevs hun land op het wereldkampioenschap in het Engelse Cardiff. Evgeniy is een van de 16 beste spelers ter wereld.

In tegenstelling tot het spel heeft de atleet zijn persoonlijke leven nog niet kunnen vaststellen. Eind oktober 2000 verscheen een kind, de dochter van Alevtin, in de familie Stalev. In 2003 gingen de man en vrouw echter uit elkaar. De relatie bleef vriendelijk, de vader neemt actief deel aan de opvoeding van zijn dochter. Alya koos voor een carrière als advocaat.

De atleet zegt niets over de veranderingen in zijn privéleven. Het is alleen bekend dat hij droomt van een groot gezin en minstens twee zonen.