Paul Aron Scholes is een uitstekende Engelse atleet, legende van het wereldvoetbal, charismatische Ier, "Red Prince", die ondanks alles geweldig werd - zichtproblemen, astma, pijnlijke knieën en angst voor dierbaren. Hij groeide op aan de Manchester United Football Academy, waar hij zijn hele professionele carrière doorbracht.

Scholes Paul: biografie, carrière, persoonlijk leven

Paul Scholes werd in 1974 op 16 november geboren in het kleine stadje Salford in het noordwesten van Engeland. De jongen had al van kinds af aan een voorliefde voor voetbal. Scholes is een levendig voorbeeld van het feit dat niets onmogelijk is, als kind kreeg hij de diagnose astma, maar dit belette hem niet om grote successen te behalen in het profvoetbal. Er wordt aangenomen dat Paul zijn hele leven voor één club heeft gespeeld, maar dit is niet helemaal waar.

Hij begon zijn hand te proberen op de academie van een kleine lokale club "Langley Farrow". Scholes stapte pas op 14-jarige leeftijd in het legendarische Manchester United. De getalenteerde jongen werd opgemerkt door Brian Kidd, een van de assistenten van de Grote Alex Ferguson, en nodigde hem uit voor de Academie van de "Rode Duivels". Scholes maakte indruk op het management van de club en kon op de school van het beroemde team blijven. Paul tekende zijn eerste contract bij de club in 1991 en speelde 2 seizoenen in de jeugdploeg.

Carrière

Paul Scholes behoort tot de beroemde "Klasse 92". Het valt niet te ontkennen dat de legendarische coach Sir Alex Ferguson een buitengewone flair had voor getalenteerde spelers. Maar "Class-92" is een uniek fenomeen. Letterlijk alle afgestudeerden van dat jaar werden jarenlang echte voetbalsterren en onmisbare spelers van de basis van Manchester United. Het was een echte "Klondike" van talent: Paul Scholes, Nikki Butt, David Beckham en Gary Neville - om maar een paar spelers te noemen die voor altijd naam hebben gemaakt in de geschiedenis van de club.

Beeld
Beeld

Hij tekende in 1993 een profcontract bij de club van Red Prince, maar zijn debuut vond pas een jaar later plaats. Dankzij de diskwalificatie van de schandalige Eric Contona kreeg Scholes de kans om te laten zien wat hij kan in de competitiebeker tegen het lagere team Port Vale.

Ik moet zeggen, het debuut was een succes, Manchester United speelde uit en bij de rust was de stand 1-1. Het was Paul Scholes die het doelpunt maakte. In de tweede helft, 53 minuten in de wedstrijd, scoorde de Rode Prins een tweehonkslag. Dit doelpunt was een overwinning voor Manchester United en de ontmoeting eindigde in 2-1. De eerste wedstrijd in het landskampioenschap was, ondanks de offensieve nederlaag bij Ipswich Town (2-3), succesvol voor Paul Scholes, hij scoorde beide goals tegen de tegenstander. In totaal stond Scholes dat seizoen 25 keer op het veld in toernooien en scoorde hij zeven doelpunten.

In het seizoen dat in 1995 begon, gaf Sir Alex Scholes meer kansen om zichzelf te bewijzen, en hij bracht het grootste deel van het seizoen op het veld door. In 26 wedstrijden bracht hij 14 keer tegenstanders van streek met een doelpunt. In hetzelfde seizoen won Paul zijn eerste trofeeën in zijn carrière. Manchester United won de FA Cup en won de Premier League van het land.

Beeld
Beeld

Sinds dit seizoen heeft de getalenteerde middenvelder zich eindelijk in de basisopstelling gevestigd en speelde hij elke wedstrijd met 200 procent. Het is moeilijk om je de "Rode Duivels" van de jaren 90 en 2000 voor te stellen zonder deze geweldige speler. Zijn aanwezigheid op het veld betekende dat er stabiliteit in het centrum zou zijn, er zou ondersteuning zijn voor aanvallende spelers en assistentie in de verdediging.

Treble van Manchester United in 1999

Het einde van de 20e eeuw is verreweg het mooiste moment voor alle fans en spelers van de club. Dat jaar wist het team een gouden hattrick te scoren: drie competities in één seizoen. Op 16 mei versloegen de Rode Duivels Tottenham met 2-1, versloeg Arsenal London met 1 punt en eindigde in de Premier League op de eerste plaats, waarmee ze de kampioen van Engeland werden.

Op de 22e van dezelfde maand rekende Manchester United vrij eenvoudig af met Newcastle in de FA Cup-finale, de ontmoeting eindigde met 2-0, het tweede doelpunt van de wedstrijd in 52 minuten werd gescoord door Paul Scholes, waardoor uiteindelijk de uitkomst van de wedstrijd werd bepaald. De gekoesterde drievoudige aanklacht van Sir Alex werd op 26 mei van hetzelfde jaar uitgevaardigd.

De Champions League-finale in 199 kan met recht de meest dramatische en intense wedstrijd in de voetbalgeschiedenis worden genoemd. De ontmoeting vond plaats in het beroemde Camp Nou, het thuisstadion van Barcelona. Een kleurrijke poster van Manchester United - Bayern München heeft een vol stadion verzameld. Al in de zesde minuut van de wedstrijd verbaasde de ploeg uit München de Rode Duivels en opende de score. Ondanks een groot aantal kansen slaagde de ploeg van Sir Alex er niet in om voor rust de gelijkmaker op gelijke hoogte te brengen, tegen het einde van de rust stond de offensieve 0-1 op het scorebord.

Met het begin van de tweede helft waren de Reds niet in staat om de uitkomst van de ontmoeting terug te draaien. Bovendien kreeg Bayern enkele echte kansen, het doelpunt van de Duivels werd slechts door een wonder gered en zijn naam is Peter Schmeichel. De rest van de wedstrijd werd gespeeld met wisselend succes, er waren kansen aan beide poorten, maar de score bleef onveranderd.

De fans van de Duitse club vierden de overwinning al met kracht en macht en maakten zelfs felicitatiebanners klaar, maar ze hielden geen rekening met één ding: de rivalen waren de "Rode Duivels" onder leiding van Alex Ferguson zelf. De beroemde Fergie Time begroef Bayern in slechts een paar minuten. Aan het einde van de ontmoeting verliet Ferguson de rand niet en wees constant naar de klok en spoorde de spelers aan.

Beeld
Beeld

De hoofdtijd is voorbij, de scheidsrechter voegde de traditionele 3 minuten toe. Op dat moment verdienden de Rode Duivels een corner, die zelfs doelman Peter Schmeichel ging spelen. Na een nauwkeurige pass uit een corner van David Beckham, Schmeichel won de bal en stuurde deze met een mislukte korting naar de menigte van spelers, Ryan Giggs kwam als overwinnaar uit het gevecht en nam balbezit. Met een zachte trap schoot hij de bal het doel in. 1-1! Zo'n score zou de wedstrijd automatisch hebben omgezet in extra tijd, zo niet voor de volgende corner aan de poorten van Bayern. Na een pass van Beckham stuurde Ole Gunnar Solskjaer de bal trefzeker in de 92e minuut, 2-1.

Helaas kon de "Rode Prins" vanwege overmatig gebruik van gele kaarten en diskwalificatie niet deelnemen aan dit "bloedbad van de eeuw", maar droeg hij bij aan de "gouden hattrick" in de tussenfase. In de groepsfase heeft Manchester United dankzij zijn doelpunten gelijkgespeeld en punten gedeeld met Bayern München en Barcelona Catalan. In de ¼ finale, in de 88e minuut in de tweede etappe tegen Inter, leidde Paul Scholes het team weg van de nederlaag door de stand op 1-1 te brengen.

Beeld
Beeld

In totaal scoorde Scholes dat seizoen 4 doelpunten in de Champions League. Alle spelers van Manchester United die de kans hadden om dat seizoen te spelen, beschouwen deze periode als de beste en meest succesvolle in hun carrière, en Paul Scholes is daarop geen uitzondering.

Prestaties na de hoge tonen en pensionering

Na een fantastisch seizoen 98/99 bleef Scholes tot 2011 op een constant hoog niveau spelen. Na een dramatische Champions League-finale op Wembley, verloren van Barcelona tegen Spanje, in navolging van Edwin Van Der Sar, kondigde Scholes zijn afscheid aan.

Het volgende seizoen begon Manchester United niet goed. Hij werd uitgeschakeld in de FA Cup, eindigde in de Football League Cup in de 5e ronde en verloor van Crystal Palace. In de Champions League eindigde de ploeg als derde in de groep en ging naar de Europa League. In januari 2012 kondigde Scholes, die stopte met zijn professionele carrière, zijn terugkeer naar het kamp van de "rode duivels" aan, hij verklaarde dit zelf door het feit dat hij het spel echt miste.

Het gerucht gaat dat Ferguson zelf probeerde hem over te halen om terug te keren naar de club, in ieder geval voor één seizoen. De terugkeer van de "Rode Prins" had zeker invloed op het spel van het team, maar bracht geen resultaten. In de Europa League werd de club in de 1/8 finale uitgeschakeld. En in het reguliere seizoen eindigde "Manchester United", dat aan het einde van het seizoen twee keer was gestruikeld, slechts op de tweede plaats.

Paul Scholes besloot nog een seizoen bij het team te blijven, waarin hij 21 wedstrijden speelde en slechts één doelpunt scoorde, terwijl hij tegelijkertijd de laatste trofee van zijn professionele carrière boven zijn hoofd hief. Scholes werd aan het einde van het seizoen bij Manchester United voor de 11e keer kampioen van Engeland. Waarna hij zijn spelerscarrière beëindigde, dit keer definitief en onherroepelijk.

Beeld
Beeld

In totaal speelde de legendarische speler 718 wedstrijden met Manchester United, waarin hij 155 doelpunten maakte. Hij werd 11 keer kampioen van Engeland en won twee keer de meest prestigieuze trofee in Europa - de Champions League Cup.

Engelse selectie

Beeld
Beeld

De grondleggers van het voetbal hebben pech gehad sinds 1966, toen ze voor de enige keer in de geschiedenis het wereldkampioenschap wonnen. Ook Paul Scholes had pech; hij speelde 66 wedstrijden voor de nationale ploeg en scoorde 14 doelpunten, maar won nooit iets.